Ads Top

Oyun Yapmak İsteyenler İçin Oyun Yapmaya Nasıl Başlanır - Oyun Yapmak İçin Hangi Becerilere İhtiyacınız Var!

oyun yapmaya nereden başlamalıyım




Bu yazıya tıkladığına göre sende oyun yapmak isteyen fakat nereden başlaman gerektiğini bilmeyen birisin. Sorun değil bu yazımda sizlere oyun yapmaya başlamanız için en azından mantığını çözmeniz gereken alt başlıkları sıraladım. Umarım yazım sizler için faydalı olur.

Bu yazımı okuduktan sonra oyun yapma, oyun yapmaya nasıl başlarım, tek başıma oyun yapabilir miyim, oyun yapmak için ne kadar vakit harcamak gerekir, oyun yapmak için kodlama öğrenme gibi konulara değinerek sizlere yararlı bilgiler vermeye çalıştım.


Oyun Yapmaya Başlayanlar İçin Tavsiyeler


oyun yapmaya yeni başlayanlar için tavsiyeler



Günümüzde birçok insan oyun oynuyor, bunun yanında da çoğu oyuncunun bir hayali var o da oyun yapmaya başlamak fakat nereden başlayacağını nasıl yapacağını bilmiyor. Öncelikle sizlere söylemeliyim ki oyun yapmak kolay gibi gözükse de oyun yaparken sabırlı olmalısınız çünkü kaliteli bir oyun yapmak uzun sürer ve eğer bu işten hemen para kazanmayı hedefliyorsanız sizde kötü bir haberim var bu işte ilk yaptığınız uygulama veya oyunda milyonlar kazanma olasılığınız çok az. Bu işe kendinizi geliştirmek için girmeli ve belki de kendinizi yeterince geliştirdikten sonra kendi oyununuzu yapacak kapasiteye gelebilirsiniz.

Tek başına oyun yapmak isteyen arkadaşlarımız olabilir. Tabi ki de tek başınıza oyun yapmanız mümkün fakat eğer tek başınıza oyun yapmak isterseniz harcamanız gereken vakit, çaba daha fazla olacaktır ve sizi yoracaktır. Çünkü oyun yapmak birçok alanda bilgi isteyen bir iştir bir oyun yapmak için yani kendi özgün oyununuzu yapmanız için sahip olmanız gereken bazı özellikler hayal gücü, kodlama, grafik tasarım(karakter tasarlama, arka plan tasarlama vb.), oyununuz için bir müzik yapma gibi sıralanabilir bu alanların hepsinde en azından kendi istediğinizi yapabilecek kadar bilgi sahibi olmalısınız. Eğer bir ekip ile çalışırsanız sizin de gördüğünüz gibi sorumluluklar azalacaktır.


Oyun yapmak zahmetli ve uzun süren bir süreçtir bu süreçte sizlerin karşısına muhtemelen bazı sorunlar çıkacak bu sorunları sıralamak gerekirse uykusuz geceler, yorgunluk, bir kodda hata çıkması ve onu çözmek, oyunun nasıl bir şey olacağını bulmak gibi sıralanabilir. Fakat bu engelleri geçebilirseniz inanın ilk uygulamanızı çıkardıktan sonra çok mutlu hissedeceksiniz. O yüzden kendi oyununuzu yaparken sabırlı olun, aceleci olmayın ve sonunda büyük ödüle ulaşın, kendi oyununuzu yayınlamak.


Kodlama


oyun yapmaya nereden başlayabilirim



Kodlama dilleri çok fazladır ve hangi dilde ustalaşacağınızı belirlemek veya hangi dili öğrenmeye başlayacağınızı seçmek zor olabilir. Genelde kodlama dilleri farklı amaçlar ile oluşturulabildiği gibi bazı kodlama dilleri de aynı amaç olan oyun yapmak üzerine hazırlanmıştır. Eğer bana soracak olursanız bence unity engine oyun motorunun da desteklediği C# kodlama dilinden başlamanız. Bence bu kodlama dili diğer kodlama dillerine göre mantığını kavraması kolay ve öğrenmesi uygulaması kolay bir dildir. Tabi ki siz diğer kodlama dillerini de öğrenmek isteyebilir veya farklı bir kodlama diliyle de bu işe girebilirsiniz.

Kodlamayı bir çoğunuz biliyorsunuzdur ama benim yine de sizlere kodlamayı tanımlamam gerekirse kodlama, karakterinize yaptırmak istediğinizi kod satırları ile manipüle ettiğiniz ve oyun yapmak için kullanılabildiği gibi, robot hareketlerini manipüle ettiğiniz veya daha farklı şeyleri kod satırları ile manipüle ettiğiniz bir yöntemdir. Eğer oyun yapmak istiyorsanız kodlama bilmeniz şarttır veya ekibinizden bir tanesinin kodlama bilmesi şarttır.


Karakter Tasarımı


oyun yapmaya başlamak için hangi becerilere ihtiyacım var



Ben karakter tasarımı diyorum ama aslında karakter tasarımının yanında oyununuzun arka planını, platformunu tasarladığınız bir daldır bu dal. Eğer sizlerde bir oyun yapmak istiyorsanız elbette oyununuzda karakteriniz veya nesneleriniz olacaktır ve bu karakterleri, nesneleri tasarlayacak birinin olması gerekiyor. Eğer tek başınıza oyun yapacaksanız bu alanda da en azından bilgi sahibi olmalı ve oyun yapacak kadar çizim, modelleme, pixel art yapmanız gerekiyor. Bu da olmazsa olmaz maddelerden bir tanesidir.


Oyun Müzikleri


oyun yapamaya nasıl başlayabilirim



Birçok oyun yapmaya yeni başlayan kişinin yaptığı hatalardan bir tanesi de oyunun müziklerine gereken önemi vermemesidir. Oysaki istatistiklere göre oyununuza müzik yapmanız atlanmaması gereken önemli konulardan bir tanesidir. Bu nedenle bir müzik yapma programını kullanmayı bilmeli ve bu programda kendi özgün oyun müziğinizi yapabilmelisiniz. Oyun müzikleri düşündüğünüzden çok daha önemlidir ve bu alan sadece oyun müziği yapmakla da bitmiyor aynı zamanda oyundaki karakterin yürüme, koşma, zıplama, hasar alma ses efektlerini de yapmanız gerekiyor. Bu adım oyuncular için daha iyi ve kaliteli oyun deneyimi sunmanızı sağlar. İşin kısası oyununuzun müzikleri ve ses efektlerini tasarlamak ta olmazsa olmaz adımlardan bir tanesidir.


Hayal Gücü


oyun yapmak



Yukarıda saydığım şeyler nasıl oyun yapacağınızı veya ne yapacağınızı bilmiyorsanız pekte önemli değil aslında. En önemli adımı sona saklamak istedim. Öncelikle oyununuzun nasıl bir şey olacağını tartışmalı ve herkesin sevdiği veya çoğunluğun sevdiği oyun fikri üzerinden gitmeli ve bu fikri geliştirmeli, geliştirirken not almalı ve neler tasarlanacak, tasarlanan objelerin işlevi ne, tasarlanan objeler ses çıkartacak mı, ses çıkartacaklarsa bu ses nasıl bir ses olacak, tasarlanan objeler ne işe yarayacak, tasarlanan obje hareket edecek mi gibi soruları kendinize sormalı ve bunları objelerin yanında not almalısınız.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.