Oyun Yapmak İçin Kullanılan En Yaygın Programlar - Hemen Sende Oyun Yapmaya Başla!
Oyun Yapmak İçin Kullanabileceğiniz Programlar
Oyun yapma asında birçok alanda uzmanlık isteyen bir girişimdir. Ama gözünüz hemen korkmasın sizlerde benim sizlere önerdiğim programlarda uzmanlaşarak veya mantığını anlayarak ufak bir oyun yapabilirsiniz.
Oyun Motoru
Bir oyun tasarlamak istiyorsanız bir oyun motoruna sahip olmanız gerekiyor. Bende sizlere kullanabileceğiniz ve oldukça popüler olan oyun motorlarını sıraladım. Bu saydığım oyun motorlarının nasıl kullanıldığı ile ilgili bir araştırma yaparak sizde bir oyun motorunda uzmanlaşabilir veya kendi ufak oyununuzu yapabilirsiniz.
Unity
Unity oldukça popüler bir oyun motorudur. Mobilde yapılan oyunların neredeyse %80 - %85'i unity motorunu kullanarak yapılmıştır. Eğer sizde C# kodlama dilini biliyorsanız bu oyun motoru ile çok güzel oyunlar ortaya koyabilirsiniz. Yine gözünüz korkmasın bende kodlama bilmiyordum ama 1 ay gibi kısa bir sürede C# kodlama dilini kolaylık ile öğrendim ve en azından karaktere istediğim hareketleri kod yardımı ile kolaylıkla yaptırabiliyorum.
Unreal Engine
Unreal engine oldukça fazla tercih edilen oyun motorlarından bir tanesi. Sea of thives, Valorant, Ark: Survival Evolved, Fortnite gibi birçok popüler oyunda Unreal Engine oyun motoru ile yapılmıştır. Bu oyun motorunun en iyi yanları oyununuzun grafiklerini çok kaliteli yapabilmesi ve sürükle bırak yöntemi ile kodlama yapabilmeniz. Yani satırlarca kod yazmanıza gerek yok sürükle bırak yaparak rahatlıkla kodlama yapabiliyorsunuz.
Karakter Tasarlamak İçin Kullanabileceğiniz Programlar
Oyun motoru tek başına yetmiyor tabi ki bunun yanında karakterinizi, çevreyi tasarlamanız gerekecektir bu kategoride önereceğim programları 2 ye ayıracağım ilk olarak 3D oyun yapmak isteyenler için oyun motorlarını önerirken ikinci olarak 2D oyun yapmak isteyenler için program önereceğim. Eğer pixel art bir oyun yapacaksanız onu da 2D oyun kategorisinin altına ekledim.
3D Karakter Tasarlama Programları
Blender
Blender programının iyi yanı tamamen ücretsin olmasıdır. Tamamen ücretsiz bir şekilde karakter tasarlamaya giriş yapabileceğiniz kolay bir program. Bende bu programı kullanıyordum ve 1 haftalık bir emekten sonra kendi modellerimi tasarlamaya başlamıştım. Tabi ki profesyonel değildi ama idare eder tasarımlar yapabildiğimi söylemem gerekiyor.
3ds Max
Birçok ünlü oyun karakter motorunu kullanarak oyununun modellemelerini ve animosayonlarını yapmıştır. Bu karakter motorunu kullanarak oldukça profesyonel işler ortaya çıkartabilirsiniz ama bu motorun kötü yanı ise lisansının oldukça pahalı olması eğer oyun yapmaya yeni başladıysanız size önerim önce ücretsiz bir program kullanmanız.
ZBrush
ZBrush programının en iyi özelliği çok yüksek ayrıntıdaki modelleri boyama yapar gibi yapabilmeniz. Eğer çok ayrıntılı modeller yapmak istiyorsanız ZBrush programı tam size göre üstelik yaptığınız modelleri program üzerinden boyayabiliyorsunuz bu da oldukça güzel bir özellik. Fakat bu programda ücretli bir program
2D Karakter Tasarlama Programları
Adobe Photoshop
Adobe Photoshop çoğu kişinin bildiği bir photoshoplama programıdır ama eğer 2d bir oyun yapıyorsanız Adobe Photoshop programından yardım alarak karakterinizi çizebilir ve renklendirebilirsiniz.
Aseprite(Pixel Art)
Eğerki pixel art bir oyun yapmak istiyorsanız Aseprite programını da tercih edebilirsiniz. Bu program tamamen pixel art yapmak isteyenler için tasarlanmış ve steam üzerinden 1 kere satın aldıktan sonra sınırsız bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ayrıca yaptığınız modellere animasyonlar da ekleyebildiğiniz için pixel art oyun yapmak isteyenler için oldukça güzel ve kaliteli bir program.
Sesler
Oyunda önem göstermeniz gereken fakat birçok yeni oyun yapmaya başlayan kişilerin önem göstermediği bir olay ise de oyundaki karaktere zıplama, yürüme gibi sesler eklememesi, tasarlamamasıdır. Bu da oldukça yanlış ve uğraşılması gereken bir kodnudur.
BFxr
BFxr üzerinden kolaylıkla karakterinize ses efektleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca program ücretsiz ve kapladığı alan oldukça küçük olduğu için çoğu kişi bu programı tercih ediyor sizlerde bu program yardımıyla oyununuza ses efektleri oluşturabilirsiniz.
Oyuna Şarkı Yapmak İçin Programlar
FL Studio
FL Studio birçok müzisyeninde şarkıları için kullandığı bir müzik yapma programıdır. Eğer sizde oyununuz için bir müzik yapmak istiyorsanız FL Studio tam size göre. FL Studio üzerinden kolaylıkla kendinize özgü müziğinizi yaratabilirsiniz.
Oyun yaparken ana kullanılan programlar bu şekilde tabi ki de sizler bu programları kullanmak zorunda değilsiniz ama bu programlar benim oyun yaparken kullandığım ve sizin de işinize yarayacağını düşündüğüm programlar.
Hiç yorum yok: