Kitap Nasıl Yazılır? Kitap Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Kitap Türleri Nelerdir!
Bu yazımı sizlere kitap yazmaya yardımcı olmak için yazdım. Öncelikle belirtmeliyim ki bende kitap yazma konusunda fazla tecrübeli sayılmam burada verdiğim bilgileri sizlere yaptığım araştırmalar sonucunda toparlayıp hazırladım. Bu yazımda kitap yazmaya başlama, hangi türde kitap yazılacağına karar verme, en fazla okunan kitap türleri, kitabın konusunu seçme gibi konulara değinerek azda olsa kitap yazmakla ilgili aklınızda bir fikir oluşsun istedim. Kitap yazmak bir pasif gelir kaynağıdır eğer pasif gelir ne bilmiyorsanız veya diğer pasif gelir kaynaklarını merak ediyorsanız Buraya Tıklayarak pasif gelir hakkındaki yazımı görebilirsiniz.
Kitap Yazmak
Kitap yazmak kolay bir iş gibi gözükse de araştırma ve zaman isteyen bir iştir. Bir kitap yazmak için karar vermeniz gereken belli başlı konular vardır. Hangi ağızdan anlatacağınıza karar vermelisiniz yani eğer bir cümlede "Prenses çok güzelmiş ve kapıyı kapatıp evden çıktı." derseniz bu yanlış bir ifade olur ve kitabınız amatör gözükür bunun yerine ya "Prenses çok güzelmiş ve kapıyı kapatıp çıkmış" ya da "prenses çok güzeldi ama kapıyı kapatıp çıktı" derseniz kitabınız daha profesyonel gözükecektir. Kitabınızı yazmaya başladığınız ilk paragrafta kitabınızın sonunda ne olacağını bilmeniz kitabınızı yazmanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Kitap yazarken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise kitabınızı hangi zamanda yazacağınıza karar vermektir. Şimdiki zamanda mı yazacaksınız, geçmiş zamanda mı yazacaksınız yoksa gelecek zamanda mı yazacaksınız buna karar vermeniz gerekiyor. Kitap yazmak için sadece bunlar yetmez tabi ki ama burada yazdıklarıma karar verirseniz aşağı yukarı kitabınızın taslağı kafanızda oluşmaya başlayacaktır. Şimdi kitabınızın taslağı kafanızda oluştuğuna göre hangi türde kitap yazacağınıza karar verelim. Altta sizlere sıraladığım kitap türlerinden hangisi taslağınıza veya kafanızda yazmak istediğiniz kitaba daha uygunsa seçin ve kitabınızı yazmaya başlayın.
En Fazla Okunan Kitap Türleri Örnekleri
1.Romantik/Aşk kitapları
Gündelik yaşamın içerisine belirli başlı aşk olayları serpiştirilmiş kitap türlerine denir. Temel amacı ikili ilişkilerdir. Aşk romanları alt kategorilere ayrılabilir örneğin tarihi bir aşk romanı veya polisiye bir aşk komanı yazabilirsiniz.
2.Polisiye Romanları
Polisiye bir kitap yazmak istiyorsanız kitabın içerisinde merak uyandıran olaylar olmalı. Okuyucu kitabı okurken kitabın sonunda de olacak veya şimdi ne olacak gibi soruları sorarken bulmalı kendisini. Kitabın sonunda hiç beklenmeyen bir karakterin suçlu olması ile okuyucuyu ters köşe yaparak kitabınızın daha fazla ilgi çekmesine yardımcı olabilirsiniz.
3.Bilim Kurgu Romanları
Bilim kurgu romanı yazmak istiyorsanız hayal gücünüzün çok güçlü olması gerekiyor. Bilim kurgu romanlarında olayları tamamen sizin hayal gücünüz yönetir ve hayali bir kitap olduğundan gerçekliğe bağlı kalmak zorunda olmazsınız. Yani kitabınızda yeni bir gezegen keşif eden iki arkadaşın gezegendeki uçan dev yılanlardan kaçmasını falan anlatabilirsiniz. Buradaki tek engel sizin hayal gücünüz.
4.Tarih Romanları
Aralarında belki de yazması en zor olan tür tarih romanlarıdır. Çünkü tarih romanı yazmak için yazacağınız konu hakkında araştırma yapmanız gerekmektedir. Hem de öyle sığ değil derin bir araştırma yapmalısınız ve yazacağınız olaya tamamen hakim olmalısınız. Eğer tarih ile ilgileniyorsanız veya tarihi seviyorsanız belki de bu türde bir kitap yazmak tam size göredir.
5.Gerilim ve Korku Kitapları
Gerilim ve korku kitapları oldukça fazla okunan kitaplardır. Eğer bir gerilim/korku kitabı yazmak istiyorsanız bu kitabın +18 öğelere ne denli yer vereceğine karar vermelisiniz. Eğer ilk defa korku kitabı yazacaksanız benim size önerim kapalı alanlarda geçen korku kitapları yazmanız. Örneğin bir okulda tutsak kalan öğrencilerin mutasyon geçiren öğretmenlerinden kaçmasını ele alan bir gerilim/korku kitabı yazabilirsiniz.
6.Çocuk Kitapları Yazmak
Çocuk kitabı yazmak istiyorsanız önce bir sürü çocuk kitabı okumanız gerekiyor. Çocuk kitapları genellikle çocukların hayal gücünü besleyen veya çocuklara, çocukların anlayabileceği gibi ders vermektir.
Hiç yorum yok: